Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

MorningGlory (πρωινό μεγαλείο)

Πρόκειται για έναν σπάνιο σχηματισμό νέφους το οποίο συναντάται  στην Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στον κόλπο της Καρπενταρίας στην βόρεια ακτογραμμή της.

Ένας ιδιόμορφος σχηματισμός στρωματοσωρειτών.
Ένα σύννεφο ρολό.


Το μήκος του μπορεί να φτάσει να 600 μίλια περίπου όσο το μήκος της Βρετανίας και κινείται με ταχύτητες άνω των 70χλμ/ώρα.

Τριγύρω ο ουρανός ανέφελος.

Όπως προδίδει η ονομασία το σύννεφο δημιουργείται με την ανατολή του ήλιου την εποχή της Άνοιξης και κυρίως τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Κύριος τόπος για να το δεις είναι ο οικισμός Μπερκταουν όπου έχει γίνει τόπος συνάντησης ανεμοπτεριστών οι οποίοι έχουν στόχο να πετάξουν μέσα και γύρω από το σύννεφο.


Μια  εξήγηση είναι η εξής:
Το σύννεφο σχηματίζεται στο μέσο ενός τεράστιου μοναχικού κύματος αέρα που φαίνεται να ξεκινά πάνω από την χερσόνησο του Γιορκ.
Σχεδόν σίγουρα είναι είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης αντίθετων ρευμάτων θαλάσσιας αύρας πάνω από την στεριά.
Μια δυνατή θαλάσσια αύρα που φυσά όλη την ημέρα ,θα μεταφέρει πολλούς υδρατμούς  όπως επίσης θα δημιουργήσει ένα κυματοδηγό.
Αυτό είναι σαν να ρίχνει την ένταση του αέρα κατά μήκος της διαδρομής που ταξιδεύει το νέφος ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να διαλυθεί καθώς προσεγγίζει την ακτή .
Όταν συμπίπτουν αυτές οι συνθήκες μαζί με μια ζώνη υψηλής πίεσης στην περιοχή ,το επόμενο πρωινό πιθανότατα να σχηματιστεί το Πρωινό Μεγαλείο.
Οι πραγματικές λεπτομέρειες δεν κατανοούνται πλήρως.


Mια άποψη για το πως ακριβώς είναι....


Και μια βόλτα τριγύρω....!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου